Hadir Bersama Berkat..

Monday, February 7, 2011

Ciri-ciri Muslimah Sejati

ASSALAMUALAIKUM....

Setiap wanita menginginkan untuk menjadi muslimah yang sejati. Tapi, bagaimanakah yang dikatakan muslimah sejati dan muslimah solehah itu?

Ikuti kisah berikut, semoga kita sama-sama beroleh pengajaran.Seorang gadis kecil bertanya ayahnya “ayah ceritakanlah padaku perihal muslimah sejati?”

Si ayah pun menjawab “anakku,seorang muslimah sejati bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata.wajahnya hanyalah satu peranan yang amat kecil,tetapi muslimah sejati dilihat dari kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi.itulah yang terbaik”

Si ayah terus menyambung
“muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona,tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya ,tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara dan berhujah kebenaran”

Berdasarkan ayat 31,surah An Nurr,Abdullah ibn abbas dan lain-lainya berpendapat.Seseorang wanita islam hanya boleh mendedahkan wajah,dua tapak tangan dan cincinnya di hadapan lelaki yang bukan mahram(As syeikh said hawa di dalam kitabnya Al Asas fit Tasir)

“Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”(surah Al Ahzab:32)

“lantas apa lagi ayah?”sahut puteri kecil terus ingin tahu.

“ketahuilah muslimah sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian grand tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya.
Muslimah sejati bukan dilihat dari kekhuwatirannya digoda orang di tepi jalanan tetapi dilihat dari kekhuwatirannya dirinyalah yang mengundang orang tergoda.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani tetapi dilihat dari sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TUHAN nya,dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberi”“dan ingatlah anakku muslimah sejati bukan dilihat dari sifat mesranya dalam bergaul tetapi dilihat dari sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul”

Setelah itu si anak bertanya”Siapakah yang memiliki criteria seperti itu ayah?Bolehkah saya menjadi sepertinya?mampu dan layakkah saya ayah?”

Si ayah memberikan sebuah buku dan berkata”pelajarilah mereka!supaya kamu berjaya nanti.INSYA ALLAH kamu juga boleh menjadi muslimah sejati dan wanita yang solehah kelak,malah semua wanita boleh”

Si anak pun segera mengambil buku tersebut lalu terlihatlah sebaris perkataan berbunyi ISTERI RASULULLAH.

“Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu ,puasa di bulan ramadhan ,menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya,maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya”(riwayat Al Bazzar)

p/s untuk semua :Jadi, sebagai peringatan untuk diri sendiri dan juga untuk muslimah-muslimah sekalian, contohilah akhlak isteri Rasuluallah kerana mereka mempunyai peribadi yang amat mulia.

17 comments:

 1. indahnya jika dpt menjadi muslimah sejati!

  ReplyDelete
 2. yup..insyallah, semoga kita sentiasa berusaha utk menjadi muslimah sejati...^_^

  ReplyDelete
 3. assalamualaikum...mintak share yew.. =)

  ReplyDelete
 4. wooowww...
  alangkah bahagia ny org yg jd muslimah sejati,
  di dunia dan akhirat.....

  ReplyDelete
 5. Semoga kita tergolong dlm kalangan muslimah sejati...

  ReplyDelete
 6. insyaallah....

  izin shared ya..

  ReplyDelete
 7. insyaAllah,,,,
  indahnya ya jika menjadi muslimah sejati 'n' wanita yang sholehah,,, mohon shared ya,,!

  ReplyDelete
 8. assalamualaikum..

  mohon share kat fb ye ^^

  ReplyDelete
 9. insya-Allah , amin . semoga kite menjadi muslimah sejati dan tidak lalai ^^

  ReplyDelete
 10. assalamualaikum..
  salam singgah mencari ilmu dan terus follow.
  bydway, nice entry. thanks.
  sama-sama memperbaiki diri. inshaaAlah. aamiin.

  ReplyDelete
 11. semoga kita sama-sama istiqamah dalam melakukan perubahan kerana Allah SWT.. Amiinn..

  ReplyDelete
 12. Semoga aja kita termasuk wanita sholehah. kalo mau jadi wanita sholehah minimal harus mampu menjaga lisan dan aurat dengan mulai berhijab. Sebenarnya saya dulu risih juga kalo pake hijab, tapi ketika pakai hijab dari PRODUSEN MUKENA KATUN JEPANG saya malah lebih suka karena mukenanya nyaman, lembut dan adem. Makasih ya mbak udah berbagi cerita...

  ReplyDelete
 13. Saya lebih senang melihat wanita yang menggunakan busana secara syar'i, sekarang keluarga saya sudah menggunakan busana secara syar'i. Saat ini banyak Produsen Mukena dan gamis yang menawarkan berbagai macam model.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...